Overstroming in Pakistan

29-08-2010 23:50

Tienduizenden kinderen lopen risico te overlijden aan ondervoeding in Pakistan: VN


"Het water heeft niet de mensen bereikt, maar het komt", zegt Riaz Ahmed Soomro, assistent commissaris in de provincie Sindh".

Karachi. De wateren dreigden afgelopen zaterdag twee dorpen in het zuiden van Pakistan te overstromen, een maand na het begin van de ramp die werd veroorzaakt door hevige regenval, terwijl de VN waarschuwd dat tienduizenden kinderen het risico lopen te sterven of te lijden aan ondervoeding. De overstromingen zijn de ergste natuurramp in de geschiedenis van Pakistan, met meer dan zes miljoen mensen die  gedwongen werden hun huizen te verlaten.
De overstromingen hebben bijna 1.600 doden en miljarden dollars aan schade veroorzaakt aan huizen, infrastructuur en aan de landbouwsector. Het volk is woedend op de regering vanwege zijn trage reactie.

De regen valt in een groot gedeelte van het land, ook de golven van de Arabische Zee beginnen een bedreiging te vormen voor de bevolking van de provincie Sindh en Thatta, ongeveer 70 kilometer ten oosten van Karachi. "Het water heeft de mensen nog niet bereikt, maar het zit er wel aan te komen", zegt Riaz Ahmed Soomro, assistent commissaris van de zuidelijke provincie Sindh.

De overstromingen begonnen eind juli na hevige regenval in het stroomgebied van de Indus. Verwacht wordt dat het dodental aanzienlijk zal stijgen, wanneer zij de lichamen van vermiste personen zullen vinden. Daarnaast wordt de groei van de fragiele economie voor het fiscale jaar geschat tussen de 0 en 3 procent. Eerder werd dit geschat op 4,5 procent.

"De Verenigde Naties heeft zijn bezorgdheid geuit over de ziekte en hongersnood, vooral bij kinderen in gebieden waar vóór de ramp de ondervoeding hoog was. "We hebben de angst dat het water ziekten, waaronder diaree en uitdroging zal overbrengen", zegt Karen Allen, een hoge ambtenaar van Unicef in een verklaring.

Voor de regering, die aan de macht kwam in 2008, stappelen de problemen zich op met de overstromingen; de economische moeilijkheden en de strijd tegen islamitische militanten.

De Verenigde Staten vrezen dat de islamitische liefdadigheidsinstellingen banden hebben met militanten en hun deelname om te  helpen gebruiken om mensen te werven.