Christenen nergens veilig in Bagdad

15-11-2010 17:52

Christenen nergens veilig in Bagdad

 

BAGDAD - De angst onder christenen in de Iraakse hoofdstad Bagdad is de afgelopen dagen hand over hand toegenomen. Woensdag kwamen zeker vijf christenen om het leven en raakten circa 24 mensen gewond door aanslagen op woningen van christenen.

,,Nergens in Bagdad zijn we veilig. We worden de stad uitgejaagd en niemand helpt ons'', reageerde een medewerker van Open Doors, een stichting die opkomt voor de belangen van christenen in onderdrukking.

,,De mensen in Bagdad zijn totaal in paniek'', licht woordvoerder Jan Vermeer toe. ,,Velen willen niet wijken voor geweld. Maar de mensen zijn bang.'' Voor de christelijke minderheid in Bagdad zijn er volgens Vermeer weinig andere mogelijkheden dan vluchten. ,,Het heeft geen nut om binnen te blijven, want de terroristen weten waar de christenen wonen'', aldus Vermeer.

Publiciteit
Vermeer oppert een reden waarom de terroristen het op christenen voorzien hebben: ,,Dit soort aanslagen genereert veel publiciteit in het Westen. Dat maakt de Iraakse overheid minder stabiel: precies wat de terroristen willen bereiken.'' Tevens associëren de terroristen christenen vaak met het door hun zo gehate Westen, aldus Vermeer.

De nieuwe golf van geweld tegen christenen begon eind oktober, toen extremisten van al-Qaeda een groep christenen gijzelde in een kerk in Bagdad. Veiligheidstroepen bestormden de kerk om een einde te maken aan het drama. Er vielen meer dan vijftig doden en zestig gewonden. Al-Qaeda liet kort daarna weten de aanvallen op de christelijke minderheid te gaan verhevigen.

Een vooraanstaande orthodoxe christen uit Irak, bisschop Athanasios Dawood, riep daarop vanuit Londen alle christenen op om Irak te verlaten. Hij zei dat ze anders één voor één door al-Qaeda zullen worden afgeslacht. De Iraakse premier Nuri al-Maliki hoopt echter dat de christenen blijven, omdat zij deel uitmaken van de samenleving. Het christendom is al sinds de eerste eeuw na Christus in Irak aanwezig.

Vaticaan
Het Vaticaan hoopt dat Irak meer gaat doen om de christenen in Bagdad te beschermen. ,,Dit soort geweld is echter moeilijk te bestrijden voor de overheid'', aldus Vermeer. Daarnaast zit Irak al maanden zonder regering. Even leek het erop dat de gesprekken tot resultaat zouden leiden, maar dinsdag trokken enkele sleutelfiguren zich terug uit de onderhandelingen.

Ook de Verenigde Naties veroordeelden het geweld: de Veiligheidsraad noemde de aanslagen ,,ontstellend''. ,,Dit is een opzettelijke poging om de christelijke gemeenschap te vernietigen'', aldus de Franse ambassadeur bij de VN Gerard Araud. Frankrijk haalde maandag 57 slachtoffers van het gijzelingsdrama op in Irak voor medische behandeling. De komende weken mogen nog eens 93 Iraakse christenen naar Frankrijk. De verwachting is dat al deze vluchtelingen een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen.

Gevlucht
Momenteel leven volgens schattingen ongeveer 500.000 christenen in Irak, waarvan 150.000 in Bagdad. Voor de inval van de Amerikaans-Britse troepenmacht in 2003 lag het aantal nog op ruim 800.000. Voor het daaropvolgende sektarische geweld zijn honderdduizenden Iraakse christenen gevlucht.